jälmåleden

vår stolthet

Jälmåleden i Tranemo kommun är en 35 km lång vandringsled i naturskön miljö. Utmed leden finns flera intressanta sevärdheter så som gravfält från vikingatiden och ruiner från industriepoken på 1800-talet. Här finns möjlighet att kombinera din vandring med att paddla på Jälmån.

Vissa delar av leden går genom beteshagar med djur, blötmarker och ojämn kuperad terräng, men överlag är det ganska lätt vandring. Vandringen sker längs med ån och även runt sjöarna Dalstorpasjön och Nittorpssjön. Längs med leden finns flera badplatser och historiskt intressanta platser. Du passerar gravfält från både vikingatiden och järnåldern samt flera ruiner, bland annat från industriepoken på 1800-talet.

KOMMUNIKATIONSMEDEL

Det går buss till Dalstorp och Nittorp från Ulricehamn och Tranemo. Närmsta busshållplats till leden i Nittorp är hållplatsen ”Industrivägen” och i Dalstorp är det ”Torget”.
Ansvariga för leden: Dalstorpssjöns- och Nittorps fiskevårdsområden.

FAKTA
  • Längd 35 km men leden är lätt att korta av
  • Markering = Mörkblå färg
  • Klassning = medel

start och mål

Bra utgångspunkter för vandringen är samhällena Nittorp eller Dalstorp, där det finns gott om parkering. Andra lämpliga platser är vid någon av broarna över ån.

service

Sex vindskydd med eldstäder finns utmed ån. I Dalstorp finns en restaurang/pizzeria och mataffär.

TOPPBETYG

"Jälmåleden är ett fynd för nybörjaren. Lätt att nå, lätt att gå och lätt att variera. Sverigebäst och perfekt för en helgtur", tipsar tidningen Turists vandringsexpert.

RECENSION

Svenska turistföreningens tidnings vandringsexpert Gunnar Andersson har gett sig iväg på en tre dagar lång tur på Jälmåleden och är minst sagt begeistrad över vad han möter.
”Jälmåleden är därtill en ringled, vilket innebär att du kan starta och sluta vandringen på samma plats, företrädelsevis i samhället Dalstorp med livsmedelsbutik och pizzeria, samt en av tre möjliga busshållplatser. Eftersom vandringsleden är dragen som en åtta med Dalstorp i korset passeras byn även senare under turen, oavsett färdriktning, vilket ger möjlighet att proviantera två gånger.”
Över fem sidor i tidningen Turist öser lovorden om Jälmåleden. Bland annat lovsjungs vindskydden. ”Samtliga vindskydd längs Jälmåleden ligger vid vatten. Flera med brygga. Framför några har man dessutom ställt bänkar och eldstad på betongplatta, vilket gör platsen enkel att hålla ren och vi slipper den kolstybbsgegga som annars marinerar marken.”